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Dear Ms Patten, 

   
Planning Act 2008 (as amended) – Section 55  
Application by Highways England for an Order Granting Development 
Consent for the A428 Black Cat to Caxton Gibbet Road Improvement 
Scheme  
 
Adequacy of consultation request 
 
Thank you for your letter dated 26th February regarding the adequacy of the 
consultation and publicity undertaken by the Applicant at the pre-application stage.  
 
I understand from your letter that the Planning Inspectorate has received an application 
by Highways England for an Order Granting Development Consent for the A428 Black 
Cat to Caxton Gibbet Road Improvement Scheme and must decide by 26th March 2021 
whether or not to accept the application.  
 
Central Bedfordshire Council has been invited to inform the Planning Inspectorate 
whether it considers that Highways England has complied with the following duties: 
  
• Duty to consult (section 42 of the Planning Act 2008)  
• Duty to consult the local community (section 47 of the Planning Act 2008)  
• Duty to publicise (section 48 of the Planning Act 2008)  
 
We have focused the consultation on Chapter 2 of Part 5 of the Planning Act 2008, 
which outlines the procedures to undertake before submitting an application.  As part of 
its duty under this consultation the Planning Inspectorate has provided Central 
Bedfordshire Council with a link to the applicant’s "Consultation Report", which details 
how they understand they have complied with the procedures of the Planning Act 2008 
relating to consultation and publicity. The content of the Consultation Report has been 
assessed and forms the basis of Central Bedfordshire Council’s response to the 
Planning Inspectorate under section 55 of the Planning Act 2008.  
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Planning Act 2008 Section 42 – Duty to Consult  
 
Section 42 of the Planning Act 2008 is worded as follows:  

 
The applicant must consult the following about the proposed application:  

 

a) Such persons as may be prescribed  

b) Each local authority that is within section 43  
c) The Greater London authority if the land is in Greater London, and  

d) Each person who is within one or more of the categories set out in section 44.  

 
The applicant has complied with subsection (b) of section 42 as it has consulted with 
Central Bedfordshire Council. 

  
It is considered in the opinion of Central Bedfordshire Council that the consultation 
under section 42 has been carried out in a proper manner and meets the requirements 
in the Planning Act 2008.  
 
Planning Act 2008 Section 47 – Duty to consult local community  
 
Section 47 of the Planning Act 2008 is worded as follows:  
 

1) The applicant must prepare a statement setting out how the applicant proposes 

to consult, about the proposed application, people living in the vicinity of the 

land.  

2) Before preparing the statement, the applicant must consult each local authority 
that is within section 43 about what is to be in the statement.  

3) The deadline for the receipt by the applicant of a local authority's response to 

consultation under subsection 2 is the end of the period of 28 days that begins 

with the day after the day on which the local authority receives the consultation 
documents.  

4) In subsection 3 "the consultation documents" means the documents supplied to 

the local authority by the applicant for the purpose of consulting the local 

authority under subsection 2.  
5) In preparing the statement the applicant must have regard to any response to 

consultation under subsection 2 that is received by the applicant before the 

deadline imposed by sub section 3.  

6) Once the applicant has prepared the statement, the applicant must publish it –  
a) In a newspaper circulating in the vicinity of the land and  

b) In such other manner as may be prescribed.  

7) The applicant must carry out consultation in accordance with the proposals set 

out in the statement. 

  

It is considered in the opinion of Central Bedfordshire Council that the consultation 
under section 47 has been carried out in a proper manner and meets the requirements 
in the Planning Act 2008.  
 
 
 
 
 

 






